Krewetki w makaronie ryżowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6236
Składniki:
- 40 g mrożonych, dużych krewetek
- 4 pomidory koktajlowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie makaronu ryżowego nitki
- 1 por
- 1 pęczek szczypiorku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych (ogon zostawić). Por umyć, przekroić na połowę, sparzyć wrzątkiem i wyłożyć na talerz. Oczyszczone krewetki zawinąć makaronem ryżowym i smażyć przez 4 minuty w rozgrzanym, głębokim oleju, po czym wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i położyć na talerzu. Kiedy są jeszcze gorące, posolić szczyptą soli. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego przepuszczony przez praskę czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać pokrojone drobno pomidory koktajlowe, doprawić solą oraz pieprzem, dodać pokrojony drobno szczypiorek, podsmażyć przez 1 minutę i przełożyć na krewetki.
Komentarze (0)