Krewetki w makaronie ryżowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6236
Krewetki w makaronie ryżowym
fot. Nikchick / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g mrożonych, dużych krewetek
  • 4 pomidory koktajlowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego nitki
  • 1 por
  • 1 pęczek szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych (ogon zostawić). Por umyć, przekroić na połowę, sparzyć wrzątkiem i wyłożyć na talerz. Oczyszczone krewetki zawinąć makaronem ryżowym i smażyć przez 4 minuty w rozgrzanym, głębokim oleju, po czym wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i położyć na talerzu. Kiedy są jeszcze gorące, posolić szczyptą soli. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego przepuszczony przez praskę czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać pokrojone drobno pomidory koktajlowe, doprawić solą oraz pieprzem, dodać pokrojony drobno szczypiorek, podsmażyć przez 1 minutę i przełożyć na krewetki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów