Krewetki w makaronie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1821
Składniki:
- 300 g makaronu ryżowego nitki
- 6 dużych, mrożonych krewetek
- 2 zielone ogórki
- 2 łyżki majonezu
- 2 marchewki
- 2 ozdobne kwiaty do dekoracji
- 1 główka sałaty
- pęczek zielonego koperku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz ozdobne kwiaty umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Koperek zielony drobno posiekać. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonych ogórków dodać majonez, pokrojony wcześniej zielony koperek, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć łyżką na liście sałaty. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do całości. Następnie makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, przelać go zimną wodą i dobrze osączyć z nadmiaru wody. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych (zostawić tylko ogon), oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, zawinąć w odcedzony makaron i włożyć do rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, a usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko udekorować ozdobnymi kwiatami.
Komentarze (0)