Dorsz w makaronie z pomidorami i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1921
Dorsz w makaronie z pomidorami i szpinakiem
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza
  • 30 g makaronu nitki
  • 4 łyżki masła
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka zielonych oliwek z zalewy
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy, przekroić na połówki, a następnie razem ze szpinakiem przełożyć na patelnię i smażyć na 1 łyżce rozgrzanego masła przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Smażone składniki doprawić szczyptą soli do smaku, wymieszać, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Makaron nitki zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Filety z dorsza oprószyć szczyptą soli, białego pieprzu i owinąć je ugotowanym wcześniej makaronem. Owiniętą rybę przełożyć na patelnię i smażyć do miękkości na pozostałym maśle. Usmażone składniki dodać do całości. Pomidora pokroić, pozbawić nasion, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów