Kaczka z warzywami, boczkiem i sosem majonezowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1489
Składniki:
- 4 łyżek oleju
- 2 piersi z kaczki
- 2 pomidory
- 2 plastry wędzonego boczku
- 1 zielona cykoria
- garstka rukoli
- sól
- pieprz
- Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cykorię podzielić na liście. Pomidory pokroić w plastry.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę do miski, zasypać go cukrem, szczyptą soli i dokładnie rozetrzeć. Do roztartych składników dodać jogurt oraz majonez. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, przełożyć na to piersi z kaczki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do sosu na talerzu. Następnie boczek przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć go do chwili, aż się zrumieni. Wtedy dodać do niego liście cykorii. Składniki na patelni wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę, po czym ściągnąć je z ognia i dodać do składników na talerzu.
Do całości dodać pokrojone wcześniej pomidory oraz rukolę.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę do miski, zasypać go cukrem, szczyptą soli i dokładnie rozetrzeć. Do roztartych składników dodać jogurt oraz majonez. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, przełożyć na to piersi z kaczki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do sosu na talerzu. Następnie boczek przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć go do chwili, aż się zrumieni. Wtedy dodać do niego liście cykorii. Składniki na patelni wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę, po czym ściągnąć je z ognia i dodać do składników na talerzu.
Do całości dodać pokrojone wcześniej pomidory oraz rukolę.
Komentarze (0)