Kaczka z warzywami, boczkiem i sosem majonezowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1489
Kaczka z warzywami, boczkiem i sosem majonezowym
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 łyżek oleju
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 pomidory
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 1 zielona cykoria
  • garstka rukoli
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cykorię podzielić na liście. Pomidory pokroić w plastry.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę do miski, zasypać go cukrem, szczyptą soli i dokładnie rozetrzeć. Do roztartych składników dodać jogurt oraz majonez. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, przełożyć na to piersi z kaczki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do sosu na talerzu. Następnie boczek przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć go do chwili, aż się zrumieni. Wtedy dodać do niego liście cykorii. Składniki na patelni wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę, po czym ściągnąć je z ognia i dodać do składników na talerzu.

Do całości dodać pokrojone wcześniej pomidory oraz rukolę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów