Krewetki smażone w cieście z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 446
Krewetki smażone w cieście z warzywami
fot. BinaryApe (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonych krewetek
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 3 g kiełków fasoli mung
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 cebula
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka %
  • szczypta soli
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do krewetek w misce. Kapustę białą pokroić w cienkie plastry i dodać do cebuli z krewetkami.. Dodać do tego także odsączoną z zalewy kukurydzę i kiełki fasoli mung. Całość dobrze wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do tego mleko, wbić jajka, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany. Po zmiksowaniu włożyć do tego wszystkie składniki z miski i ponownie wymieszać.

Następnie rozgrzać olej na patelni i łyżką włożyć do niego wymieszane składniki z ciastem. Wszystko smażyć na rumiany kolor, a gotowy wyciągnąć z oleju, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów