Krewetki smażone w cieście z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 625
Składniki:
- 300 g mrożonych krewetek
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 3 g kiełków fasoli mung
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 cebula
- 1 ćwiartka białej kapusty
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka %
- szczypta soli
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do krewetek w misce. Kapustę białą pokroić w cienkie plastry i dodać do cebuli z krewetkami.. Dodać do tego także odsączoną z zalewy kukurydzę i kiełki fasoli mung. Całość dobrze wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do tego mleko, wbić jajka, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany. Po zmiksowaniu włożyć do tego wszystkie składniki z miski i ponownie wymieszać.
Następnie rozgrzać olej na patelni i łyżką włożyć do niego wymieszane składniki z ciastem. Wszystko smażyć na rumiany kolor, a gotowy wyciągnąć z oleju, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do tego mleko, wbić jajka, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany. Po zmiksowaniu włożyć do tego wszystkie składniki z miski i ponownie wymieszać.
Następnie rozgrzać olej na patelni i łyżką włożyć do niego wymieszane składniki z ciastem. Wszystko smażyć na rumiany kolor, a gotowy wyciągnąć z oleju, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)