Krewetki w cieście smażone ze shitake
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1930
Składniki:
- 30 g mrożonych krewetek
- 20 g grzybów shitake
- 2 liście sałaty
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 300 ml wody
- 200 g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Liście sałaty przełożyć do naczynia. Szczypiorek pokroić drobno. Grzyby shitake oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, zalać wodą, wbić do niej jajko i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Ciasto powinno być lejące i bez grudek.
Następnie oproszone składnikami krewetki zanurzyć w przygotowanym cieście, po czym razem z pokrojonymi wcześniej grzybami włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na sałatę w naczyniu. Wszystko posypać drobnym szczypiorkiem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, zalać wodą, wbić do niej jajko i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Ciasto powinno być lejące i bez grudek.
Następnie oproszone składnikami krewetki zanurzyć w przygotowanym cieście, po czym razem z pokrojonymi wcześniej grzybami włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na sałatę w naczyniu. Wszystko posypać drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)