Krewetki smażone z marynatą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1381
Składniki:
- 500 g mrożonych krewetek
- 3 łyżki oleju
- 2 tłuczone nasiona gorczycy
- 1 cebula
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- pieprz
- sól
- pęczek rukoli
Opis przygotowania:
Rukolę umyć, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, przełożyć do miski i oprószyć kurkumą, curry, szczyptą soli, pieprzu oraz granulowanym czosnkiem. Następnie wlać do tego olej, koncentrat pomidorowy, wsypać gorczycę i mieloną paprykę chili. Wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wszystko wyciągnąć i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Całość smażyć przez 3 minuty z obu stron, po czym ściągnąć z ognia i dodać do rukoli na talerzu.
Komentarze (0)