Krewetki smażone z marynatą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1381
Krewetki smażone z marynatą
fot. Annie Mole / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mrożonych krewetek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 tłuczone nasiona gorczycy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • pieprz
  • sól
  • pęczek rukoli

Opis przygotowania:

Rukolę umyć, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, przełożyć do miski i oprószyć kurkumą, curry, szczyptą soli, pieprzu oraz granulowanym czosnkiem. Następnie wlać do tego olej, koncentrat pomidorowy, wsypać gorczycę i mieloną paprykę chili. Wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wszystko wyciągnąć i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Całość smażyć przez 3 minuty z obu stron, po czym ściągnąć z ognia i dodać do rukoli na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów