Krewetki smażone z warzywami i makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1836
Składniki:
- 200 g mrożonych krewetek
- 200 g makaronu ryżowego nitki
- 150 ml mleka kokosowego
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki maki ryżowej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa opłukać pod bieżącą wodą. Paprykę czerwoną i zieloną pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki oraz marchew przełożyć razem do jednego rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować do miękkości ze skórą. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Makaron ryżowy wrzucić go 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować do jego miękkości. Ugotowany odcedzić. Następnie krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Mleko kokosowe przelać do rondla, wsypać do niego mąkę ryżową, wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie roztrzepać trzepaczką. W roztrzepanych składnikach zanurzyć oczyszczone wcześniej krewetki i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanych 3 łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną oraz pokrojone gotowane warzywa z miski. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wówczas ściągnąć je z patelni i wymieszać razem ze smażonymi krewetkami oraz ugotowanym makaronem ryżowym. Gotową potrawę wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)