Krewetki z makaronem i gorzkim melonem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2762
Krewetki z makaronem i gorzkim melonem
fot. yomi955 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml wódki ryżowej
  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • 40 g makaronu ryżowego
  • 10 mrożonych krewetek
  • 2 gorzkie melony
  • sok z jednej limonki
  • sól

Opis przygotowania:

Gorzkie melony umyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i oprószyć szczyptą soli. Następnie zalać wódką ryżową zmieszaną z sosem sojowym i odstawić na 15 minut. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, po czym wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Potem odcedzić. Makaron ryżowy zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i dodać do krewetek. Całość połączyć z melonami w zalewie, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Na koniec polać sokiem z limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów