Krewetki z makaronem i gorzkim melonem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2762
Składniki:
- 200 ml wódki ryżowej
- 50 ml jasnego sosu sojowego
- 40 g makaronu ryżowego
- 10 mrożonych krewetek
- 2 gorzkie melony
- sok z jednej limonki
- sól
Opis przygotowania:
Gorzkie melony umyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i oprószyć szczyptą soli. Następnie zalać wódką ryżową zmieszaną z sosem sojowym i odstawić na 15 minut. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, po czym wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Potem odcedzić. Makaron ryżowy zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i dodać do krewetek. Całość połączyć z melonami w zalewie, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Na koniec polać sokiem z limonki.
Komentarze (0)