Pot de crème
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2126
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 200 ml mleka 2%
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 1 łyżka ciemnego rumu
Opis przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Mleko wymieszać ze śmietaną w rondlu i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu (nie gotować). Gorące mleko z wymieszaną śmietaną ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do drugiego rondla i razem z rumem rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną czekoladę ściągnąć z ognia, dodać do niej roztarte żółtka oraz ubitą pianę z białek i razem wymieszać. Do wymieszanych składników wlewać stopniowo wcześniej lekko przestudzone mleko i całość ponownie dokładnie wymieszać. Następnie przelać do porcelanowych filiżanek i wstawić na 40 minut to lodówki.
Komentarze (0)