Zupa kremowa z grzybami
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1682
Składniki:
- 400 g prawdziwków
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1,5 bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki suszonej papryki chili w płatkach
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki oraz grzyby umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać masło w rondlu i dodać do niego pokrojoną cebulę oraz grzyby. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż cebula się zeszkli. Następnie mąkę wymieszać z bulionem warzywnym i przelać do zeszklonej cebuli z grzybami. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wsypać do tego suszoną paprykę chili i zagotować, po czym wlać do tego śmietanę, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wszystko ściągnąć z ognia przelać do miski i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)