Zupa kremowa z grzybami

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1682
Zupa kremowa z grzybami
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g prawdziwków
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki suszonej papryki chili w płatkach
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz grzyby umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać masło w rondlu i dodać do niego pokrojoną cebulę oraz grzyby. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż cebula się zeszkli. Następnie mąkę wymieszać z bulionem warzywnym i przelać do zeszklonej cebuli z grzybami. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wsypać do tego suszoną paprykę chili i zagotować, po czym wlać do tego śmietanę, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wszystko ściągnąć z ognia przelać do miski i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów