Shumai

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3977
Shumai
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na wypełnienie:
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g jedwabistego tofu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i zmieszać z solą. Wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość 0,5 mm i wyciąć w nim kwadraty o wymiarach 10 x 10 cm.

Przygotować wypełnienie: mięso mielone przełożyć do miski. Tofu zalać 3 szklankami wody, zagotować, odcedzić, rozdrobnić widelcem i połączyć z mielonym mięsem wieprzowym. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do składników. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, mieloną papryką oraz imbirem i dokładnie wymieszać. Następnie wymieszane składniki nałożyć łyżeczką na wycięte kwadraty. Wszystko skręcić ręcznie, ale nie zlepiać góry, po czym wrzucić do 1,5 l lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty, na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów