Shumai
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3977
Składniki:
- Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na wypełnienie:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g jedwabistego tofu
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i zmieszać z solą. Wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość 0,5 mm i wyciąć w nim kwadraty o wymiarach 10 x 10 cm.
Przygotować wypełnienie: mięso mielone przełożyć do miski. Tofu zalać 3 szklankami wody, zagotować, odcedzić, rozdrobnić widelcem i połączyć z mielonym mięsem wieprzowym. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do składników. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, mieloną papryką oraz imbirem i dokładnie wymieszać. Następnie wymieszane składniki nałożyć łyżeczką na wycięte kwadraty. Wszystko skręcić ręcznie, ale nie zlepiać góry, po czym wrzucić do 1,5 l lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty, na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Przygotować wypełnienie: mięso mielone przełożyć do miski. Tofu zalać 3 szklankami wody, zagotować, odcedzić, rozdrobnić widelcem i połączyć z mielonym mięsem wieprzowym. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do składników. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, mieloną papryką oraz imbirem i dokładnie wymieszać. Następnie wymieszane składniki nałożyć łyżeczką na wycięte kwadraty. Wszystko skręcić ręcznie, ale nie zlepiać góry, po czym wrzucić do 1,5 l lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty, na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)