Krem karmelowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3005

Składniki:

  • 1/2 l mleka
  • 1/4 l śmietany kremówki
  • 100 g cukru
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
  • odrobina soli

Opis przygotowania:

Podgrzej cukier cały czas mieszając, dopóki się nie rozpuści i nie nabierze złotego koloru. Powoli dolej 4 łyżki wody, prawie całe mleko, tartą laskę wanilii i sól. Wymieszaj dokładnie wszystkie dodane składniki. Rozprowadź mąkę ziemniaczaną z resztą mleka, dodaj do wrzącego mleka karmelowego i kilkakrotnie zagotuj. Następnie chłodź krem w zimnej kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając. Śmietanę ubij, i dodaj jej większą ilość (około 3/4) do kremu i wymieszaj. Przełóż krem do miseczek, a powierzchnie udekoruj bitą śmietaną. Odstaw na około 30 minut do lodówki w celu schłodzenia, a następnie posyp tartymi orzechami pistacjowymi i od razu podawaj.

Autor: bajka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów