Krem karmelowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3005
Składniki:
- 1/2 l mleka
- 1/4 l śmietany kremówki
- 100 g cukru
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
- odrobina soli
Opis przygotowania:
Podgrzej cukier cały czas mieszając, dopóki się nie rozpuści i nie nabierze złotego koloru. Powoli dolej 4 łyżki wody, prawie całe mleko, tartą laskę wanilii i sól. Wymieszaj dokładnie wszystkie dodane składniki. Rozprowadź mąkę ziemniaczaną z resztą mleka, dodaj do wrzącego mleka karmelowego i kilkakrotnie zagotuj. Następnie chłodź krem w zimnej kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając. Śmietanę ubij, i dodaj jej większą ilość (około 3/4) do kremu i wymieszaj. Przełóż krem do miseczek, a powierzchnie udekoruj bitą śmietaną. Odstaw na około 30 minut do lodówki w celu schłodzenia, a następnie posyp tartymi orzechami pistacjowymi i od razu podawaj.
Komentarze (0)