Krem cytrynowy z migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1879
Krem cytrynowy z migdałami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Płatki migdałowe przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia. Śmietanę przelać do rondla, wsypać do niej cukier, wymieszać drewnianą łyżką i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia, wlać do tego ekstrakt waniliowy, dodać tartą skórkę cytrynową i wycisnąć do całości sok z 2 cytryn. Wszystko roztrzepać trzepaczką i przelać do pucharów deserowych. Następnie składniki przestudzić, wstawić na 4 godziny do lodówki, po czym wyciągnąć i posypać je smażonymi wcześniej płatkami migdałowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów