Krem cytrynowy z migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1879
Składniki:
- 600 ml śmietany kremówki
- 150 g cukru
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Płatki migdałowe przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia. Śmietanę przelać do rondla, wsypać do niej cukier, wymieszać drewnianą łyżką i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia, wlać do tego ekstrakt waniliowy, dodać tartą skórkę cytrynową i wycisnąć do całości sok z 2 cytryn. Wszystko roztrzepać trzepaczką i przelać do pucharów deserowych. Następnie składniki przestudzić, wstawić na 4 godziny do lodówki, po czym wyciągnąć i posypać je smażonymi wcześniej płatkami migdałowymi.
Komentarze (0)