Custard z dyni
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1908
Składniki:
- 150 ml śmietany kremówki
- 5 g tłuczonych orzechów włoskich
- 3 g rodzynek
- 3 szklanki miąższu z dyni
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki mleka skondensowanego
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni umyć, pokroić drobno i przełożyć do melaksera. Dodać do tego mielone goździki, cynamon, wsypać cukier, wlać mleko, wbić jajka i wszystko zmiksować. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i razem z tłuczonymi orzechami dodać do całości i wymieszać, ale już nie miksować. Wymieszane składniki przełożyć na żaroodporny talerz, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 stopni i piec przez 20 minut. Gotowy wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości.
Komentarze (0)