Krajanka śliwkowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 2081
Krajanka śliwkowa
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 25 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 6 dag mąki pszenne
  • 6 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 dag śliwek
  • 2 łyżki śliwowicy
  • 5 łyżek żelatyny
  • 1 cytryna
  • 50 dag twarogu
  • 25 dag śmietanki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu

Opis przygotowania:

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując 1/2 cukru i cukier waniliowy. Wymieszaj masę z żółtkami, a następnie połącz z dwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj na wyłożonej pergaminem blasze. Piecz 12 min w temp. 200st.
Śliwki wydryluj, miąższ pokrój w kosteczkę. Wymieszaj ze śliwowicą i 2 łyżkami cukru. Żelatynę zalej niewielką ilością wody, odstaw aby spęczniała. Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok. Twaróg utrzyj z resztą cukru, sokiem i skórką cytrynową, dodaj rozpuszczoną żelatynę i śliwki. Połącz z ubitą na sztywno śmietanką. Ciasto rozkrój na 2 placki. Jeden pokryj kremem i przykryj drugim plackiem. Ochładzaj 5 godzin. Pokrój na kwadraty. Oprósz cynamonem i cukrem pudrem.

Autor: priinccces

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów