Krajanka śliwkowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2283
Składniki:
- 4 jajka
- 25 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 6 dag mąki pszenne
- 6 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 dag śliwek
- 2 łyżki śliwowicy
- 5 łyżek żelatyny
- 1 cytryna
- 50 dag twarogu
- 25 dag śmietanki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
Opis przygotowania:
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując 1/2 cukru i cukier waniliowy. Wymieszaj masę z żółtkami, a następnie połącz z dwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj na wyłożonej pergaminem blasze. Piecz 12 min w temp. 200st.
Śliwki wydryluj, miąższ pokrój w kosteczkę. Wymieszaj ze śliwowicą i 2 łyżkami cukru. Żelatynę zalej niewielką ilością wody, odstaw aby spęczniała. Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok. Twaróg utrzyj z resztą cukru, sokiem i skórką cytrynową, dodaj rozpuszczoną żelatynę i śliwki. Połącz z ubitą na sztywno śmietanką. Ciasto rozkrój na 2 placki. Jeden pokryj kremem i przykryj drugim plackiem. Ochładzaj 5 godzin. Pokrój na kwadraty. Oprósz cynamonem i cukrem pudrem.
Śliwki wydryluj, miąższ pokrój w kosteczkę. Wymieszaj ze śliwowicą i 2 łyżkami cukru. Żelatynę zalej niewielką ilością wody, odstaw aby spęczniała. Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok. Twaróg utrzyj z resztą cukru, sokiem i skórką cytrynową, dodaj rozpuszczoną żelatynę i śliwki. Połącz z ubitą na sztywno śmietanką. Ciasto rozkrój na 2 placki. Jeden pokryj kremem i przykryj drugim plackiem. Ochładzaj 5 godzin. Pokrój na kwadraty. Oprósz cynamonem i cukrem pudrem.
Komentarze (0)