Kraby ze śliwkam w cieście i sokiem grejpfrutowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2816
Kraby ze śliwkam w cieście i sokiem grejpfrutowym
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 śliwki renklody
  • 3 grejpfruty czerwone
  • 2 mrożone kraby
  • 1 łyżka cukru
  • olej do głębokiego smażenia
  • sok z 2 cytryn
  • Na ciasto:
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek maki pszennej
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Kraby rozmrozić, umyć, oczyścić z części niejadalnych (zostawić jedynie szczypce i mięso). Mięso ze szczypcami wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Następnie odcedzić. Śliwki pozbawić pestek, nakłuć widelcem skórę i nadziać mięsem kraba. Następnie szczypce wbić w miąższ śliwki.

Przygotować ciasto: obie mąki zmieszać ze sobą, dodać szczyptę soli oraz mielonej papryki, zalać wodą gazowaną i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. W rozrobionym cieście namoczyć śliwki z mięsem kraba (nie moczyć szczypiec), po czym smażyć je w głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Przygotować sos grejpfrutowy: grejpfruty umyć, przeciąć na połowy, wycisnąć sok i przecedzić przez sitko. Dodać sok z cytryn oraz cukier, dokładnie wymieszać i przelać do małych miseczek. Całość podawać na jednym talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów