Kraby ze śliwkam w cieście i sokiem grejpfrutowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2816
Składniki:
- 4 śliwki renklody
- 3 grejpfruty czerwone
- 2 mrożone kraby
- 1 łyżka cukru
- olej do głębokiego smażenia
- sok z 2 cytryn
- Na ciasto:
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 6 łyżek maki pszennej
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Kraby rozmrozić, umyć, oczyścić z części niejadalnych (zostawić jedynie szczypce i mięso). Mięso ze szczypcami wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Następnie odcedzić. Śliwki pozbawić pestek, nakłuć widelcem skórę i nadziać mięsem kraba. Następnie szczypce wbić w miąższ śliwki.
Przygotować ciasto: obie mąki zmieszać ze sobą, dodać szczyptę soli oraz mielonej papryki, zalać wodą gazowaną i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. W rozrobionym cieście namoczyć śliwki z mięsem kraba (nie moczyć szczypiec), po czym smażyć je w głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Przygotować sos grejpfrutowy: grejpfruty umyć, przeciąć na połowy, wycisnąć sok i przecedzić przez sitko. Dodać sok z cytryn oraz cukier, dokładnie wymieszać i przelać do małych miseczek. Całość podawać na jednym talerzu.
Przygotować ciasto: obie mąki zmieszać ze sobą, dodać szczyptę soli oraz mielonej papryki, zalać wodą gazowaną i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. W rozrobionym cieście namoczyć śliwki z mięsem kraba (nie moczyć szczypiec), po czym smażyć je w głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Przygotować sos grejpfrutowy: grejpfruty umyć, przeciąć na połowy, wycisnąć sok i przecedzić przez sitko. Dodać sok z cytryn oraz cukier, dokładnie wymieszać i przelać do małych miseczek. Całość podawać na jednym talerzu.
Komentarze (0)