Kraby w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2786
Składniki:
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 200 g grzybów straw w zalewie
- 100 ml bulionu warzywnego z kostki
- 4 cebule szalotki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kraby mrożone
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżego majeranku
- 0,5 szklanki jasnego piwa
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kraby rozmrozić, dokładnie opłukać w lekko osolonej wodzie i odciąć same szczypce. Następnie wrzucić do w wrzącej wody razem z wymieszanym piwem i gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Potem wyciągnąć i osączyć z wody. Rozgrzać 4 łyżki oliwy w rondlu, dodać obraną i pokrojoną drobno szalotkę oraz czosnek i zrumienić. Potem dodać do tego przecier pomidorowy, bulion warzywny, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, włożyć gotowane kraby i zagotować. Całość przelać na talerz i dodać pęczek świeżego majeranku oraz osączone z zalewy grzyby straw.
Komentarze (0)