Kraby w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2786
Kraby w sosie pomidorowym
fot. Ron Diggity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 200 g grzybów straw w zalewie
  • 100 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 4 cebule szalotki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kraby mrożone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżego majeranku
  • 0,5 szklanki jasnego piwa
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kraby rozmrozić, dokładnie opłukać w lekko osolonej wodzie i odciąć same szczypce. Następnie wrzucić do w wrzącej wody razem z wymieszanym piwem i gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Potem wyciągnąć i osączyć z wody. Rozgrzać 4 łyżki oliwy w rondlu, dodać obraną i pokrojoną drobno szalotkę oraz czosnek i zrumienić. Potem dodać do tego przecier pomidorowy, bulion warzywny, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, włożyć gotowane kraby i zagotować. Całość przelać na talerz i dodać pęczek świeżego majeranku oraz osączone z zalewy grzyby straw.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów