Pieczarki marynowane z sokiem z buraka i ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1367
Składniki:
- 300 g marynowanych pieczarek
- 100 ml soku z czerwonego buraka
- 4 duże ziemniaki
- 1 marchew
- 2 liście sałaty lodowej
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki, marchew oraz sałatę umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w, cienkie plastry. Sałatę wyłożyć na talerz. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, pokroić je w cienkie plastry i zrumienić w mocno rozgrzanym głębokim oleju na patelni na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz z sałatą. Pieczarki osączyć z marynaty na sicie i dodać do całości. Następnie polać je sokiem z buraka czerwonego. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i udekorować pokrojoną wcześniej w cienkie plastry marchewką.
Komentarze (0)