Kraby w sosie musztardowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6960
Składniki:
- 2 mrożone kraby (po ok. 50 dkg)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 4 szalotki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki koniaku
- 4 łyżki sherry fino
- 1/3 litra śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki musztardy dijońskiej
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 2 żółtka
- kilka listków bazylii
Opis przygotowania:
Kraby rozmrażać w lodówce ok. 10 godzin. Następnie dobrze je wyszorować, usunąć fartuch spod spodu, oddzielić połówki pancerza, wyjąć skrzela i jelita. Dalej ukręcić szczypce, solidnym nożem pokroić tułów na ćwiartki, strzaskać szczypce mocnym uderzeniem tępej strony noża, wyjąć mięso.
Szalotki obrać, drobno posiekać. Oliwę rozgrzać z masłem, smażyć na niej kawałki krabów przez 5 minut, dodać szalotkę i smażyć razem 1 minutę, dodać koniak i sherry, wszystko posolić i posypać papryką, razem gotować jeszcze 1 minutę.
Kawałki krabów wyjąć z patelni i trzymać w gorącym piekarniku. Do sosu z patelni dodać śmietanę, odparować połowę płynu. żółtka zmiksować razem z sokiem cytrynowym, musztardą i pieprzem, połączyć z sosem śmietankowym.
Mięso krabów przełożyć na talerzyki, polać sosem i ozdobić listkami bazylii.
Szalotki obrać, drobno posiekać. Oliwę rozgrzać z masłem, smażyć na niej kawałki krabów przez 5 minut, dodać szalotkę i smażyć razem 1 minutę, dodać koniak i sherry, wszystko posolić i posypać papryką, razem gotować jeszcze 1 minutę.
Kawałki krabów wyjąć z patelni i trzymać w gorącym piekarniku. Do sosu z patelni dodać śmietanę, odparować połowę płynu. żółtka zmiksować razem z sokiem cytrynowym, musztardą i pieprzem, połączyć z sosem śmietankowym.
Mięso krabów przełożyć na talerzyki, polać sosem i ozdobić listkami bazylii.
Komentarze (0)