Krab w cieście z kaparami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2531
Składniki:
- 40 dag mięsa z kraba mrożonego
- 40 dag kaparów
- 1 małe opakowanie kiełek buraka
- 2 łyżki jasnego oleju sojowego
- Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 1 jajko
- sól
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Mięso kraba rozmrozić, wrzucić na gotującą się i lekko osoloną wodę, gotować 3 minuty, następnie odcedzić i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z jajkiem i wodą mineralną. Dodać szczyptę soli, dobrze wymieszać (ciasto powinno być o konsystencji gęstej śmietanki), zalać nim kraba i zrumienić z jednej strony na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Usmażone przełożyć na talerz i posypać pieprzem. Kapary ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przekroić na połowy. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego kapary, podsmażyć i przełożyć na ciasto z krabem. Kiełki buraka sparzyć wrzątkiem, położyć na kaparach, a całość polać jasnym sosem sojowym.
Komentarze (0)