Krab w cieście z kaparami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2345
Krab w cieście z kaparami
fot. The Gifted Photographer / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 40 dag mięsa z kraba mrożonego
  • 40 dag kaparów
  • 1 małe opakowanie kiełek buraka
  • 2 łyżki jasnego oleju sojowego
  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 1 jajko
  • sól
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Mięso kraba rozmrozić, wrzucić na gotującą się i lekko osoloną wodę, gotować 3 minuty, następnie odcedzić i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z jajkiem i wodą mineralną. Dodać szczyptę soli, dobrze wymieszać (ciasto powinno być o konsystencji gęstej śmietanki), zalać nim kraba i zrumienić z jednej strony na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Usmażone przełożyć na talerz i posypać pieprzem. Kapary ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przekroić na połowy. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego kapary, podsmażyć i przełożyć na ciasto z krabem. Kiełki buraka sparzyć wrzątkiem, położyć na kaparach, a całość polać jasnym sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów