Kourabiedes z migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1618
Składniki:
- 300 g całych migdałów
- 50 ml wody różanej
- 3 łyżki cukru pudru
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka cukru
- 0,5 mielonych orzechów laskowych
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą, cukrem oraz mielonymi orzechami laskowymi. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 1 cm. W rozwałkowanym cieście wyciąć krążki kieliszkiem i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na każdy krążek z ciasta wcisnąć po jednym, całym migdale. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, skropić je wodą różaną i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)