Kotlety ziemniaczano-serowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1683
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 200 g sera mozzarella
- 100 g tartego parmezanu
- 2 jajka
- 2 łyżki soli morskiej
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 limonka do dekoracji
- 1 gałązka sosny do dekoracji
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wsypać do nich tarty parmezan, posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, przyprawę do ziemniaków, dodać masło i razem ubić tłuczkiem. Ser mozzarella pokroić w kostkę i obtoczyć go ubitymi wcześniej składnikami. Z całości uformować małe kotlety. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na kolejny talerz przesypać bułkę tartą. Uformowane kotlety panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojoną limonką, gałązką sosny i podawać razem z solą morską.
Komentarze (0)