Kotlety ziemniaczano-serowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1497
Kotlety ziemniaczano-serowe
fot. Hajime NAKANO / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 200 g sera mozzarella
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 limonka do dekoracji
  • 1 gałązka sosny do dekoracji
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wsypać do nich tarty parmezan, posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, przyprawę do ziemniaków, dodać masło i razem ubić tłuczkiem. Ser mozzarella pokroić w kostkę i obtoczyć go ubitymi wcześniej składnikami. Z całości uformować małe kotlety. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na kolejny talerz przesypać bułkę tartą. Uformowane kotlety panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojoną limonką, gałązką sosny i podawać razem z solą morską.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów