Kotlety ziemniaczano-serowe ze szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1665
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 300 g świeżego szpinaku
- 30 g tartego parmezanu
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- 0,5 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz szpinak dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie 100 g szpinaku pokroić drobno i wyłożyć na talerz. Pozostałe 200 g szpinaku zmiksować mikserem na jednolita masę. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je i wbić do nich jajka. Po czym dodać do tego zmiksowany wcześniej szpinak, wsypać tarty ser (dwie łyżeczki tartego sera pozostawić do posypania potrawy) i bułkę tartą. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kotlety ręcznie i smażyć je z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na patelni do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do szpinaku na talerzu. Wszystko posypać pozostawionym tartym parmezanem.
Komentarze (0)