Kotlety ziemniaczano-serowe ze szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1449
Kotlety ziemniaczano-serowe ze szpinakiem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 30 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz szpinak dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie 100 g szpinaku pokroić drobno i wyłożyć na talerz. Pozostałe 200 g szpinaku zmiksować mikserem na jednolita masę. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je i wbić do nich jajka. Po czym dodać do tego zmiksowany wcześniej szpinak, wsypać tarty ser (dwie łyżeczki tartego sera pozostawić do posypania potrawy) i bułkę tartą. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kotlety ręcznie i smażyć je z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na patelni do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do szpinaku na talerzu. Wszystko posypać pozostawionym tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów