Kotlety ziemniaczano-serowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1276
Kotlety ziemniaczano-serowe
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25 g sera Gouda w plastrach
  • 2 łyżki masła
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je, dodać do nich mielony kminek, suszony majeranek i wbić do tego jajko. Następnie całość dokładnie ubić trzepaczką na jednolitą masę. Na plastry sera nałożyć ubite wcześniej składniki i uformować z tego małe kotlety. Kotlety smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym maśle na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów