Kotlety ziemniaczano-serowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1448
Składniki:
- 25 g sera Gouda w plastrach
- 2 łyżki masła
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je, dodać do nich mielony kminek, suszony majeranek i wbić do tego jajko. Następnie całość dokładnie ubić trzepaczką na jednolitą masę. Na plastry sera nałożyć ubite wcześniej składniki i uformować z tego małe kotlety. Kotlety smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym maśle na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i podawać na ciepło.
Komentarze (0)