Dorsz w puree ziemniaczano-selerowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1722
Dorsz w puree ziemniaczano-selerowym
fot. catorze14 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 pomidorków cherry
  • 4 krople ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 filety z dorsza
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 płat suszonego nori
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • 0,5 szklanki maki pszennej
  • pieprz
  • sól
  • Puree:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały seler
  • 0,5 kg ziemniaków

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidorki cherry przełożyć na talerz. Nori sparzyć wrząca wodą, osaczyć z jej nadmiaru i pokroić w podłużne paski.

Przygotować puree: ziemniaki z selerem obrać ze skóry, razem przełożyć do osobnych rondli, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miksera. Dodać do tego obrany i pokrojono drobno czosnek i część posiekanej drobno natki zielonej pietruszki (pozostałą część pozostawić do dekoracji talerza). Całość zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować na jednolitą masę i dodać do pomidorków na talerzu.

Mąkę przesypać na talerz, na drugi talerz wbić jajko i roztrzepać je widelcem. Filety z dorsza oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, obtoczyć w roztrzepanym jajku oraz mące i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko skropić oliwą z oliwek i sosem sojowym, posypać pozostawiona częścią natki zielonej pietruszki i udekorować paskiem nori.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów