Kotlety ziemniaczane z szynką i kaszą manną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3541
Składniki:
- 25 g szynki wędzonej
- 2 pietruszki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- pęczek szpinaku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną pokroić w cienkie plastry i sparzyć 1 l lekko osolonej wody. Potem odcedzić i dodać do szpinaku. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw. Pietruszkę zalać 0,5 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę szynkę, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, po czym ugotować, odcedzić i utłuc. Następnie z utłuczonych ziemniaków uformować ręcznie kulki i zrobić w nich wgniecenie palcem. W miejsce wgniecenia nałożyć smażoną szynkę z cebulą, a potem z całości ponownie ulepić kulki. Nadziane szynką i cebulą kulki obtoczyć kaszą manną i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)