Kotlety ziemniaczane z szynką i kaszą manną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3272
Kotlety ziemniaczane z szynką i kaszą manną
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25 g szynki wędzonej
  • 2 pietruszki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • pęczek szpinaku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną pokroić w cienkie plastry i sparzyć 1 l lekko osolonej wody. Potem odcedzić i dodać do szpinaku. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw. Pietruszkę zalać 0,5 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę szynkę, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, po czym ugotować, odcedzić i utłuc. Następnie z utłuczonych ziemniaków uformować ręcznie kulki i zrobić w nich wgniecenie palcem. W miejsce wgniecenia nałożyć smażoną szynkę z cebulą, a potem z całości ponownie ulepić kulki. Nadziane szynką i cebulą kulki obtoczyć kaszą manną i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów