Kotlety ziemniaczane z ciecierzycą i sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2475
Kotlety ziemniaczane z ciecierzycą i sosem
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 4 liście czerwonej sałaty
  • 4 łodygi rukoli
  • 2 plastry cytryny do dekoracji
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 jajko
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na sos marchewkowy:
  • 3 marchewki
  • 2 cm imbiru
  • 2 łyżki masła

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc tłuczkiem. Następnie utłuczone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać do tego mąkę z ciecierzycy, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować ręcznie kotlety, po czym smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Dodać do tego po 2 liście czerwonej sałaty oraz rukoli.

Przygotować sos marchewkowy: marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Imbir obrać ze skóry, a potem również zetrzeć na tarce. Oba składniki połączyć ze sobą i przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez 40 sekund na małym ogniu. Gotowy sos dodać do potrawy.

Danie udekorować plastrami cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów