Kotlety ziemniaczane z ciecierzycą i sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2679
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 4 liście czerwonej sałaty
- 4 łodygi rukoli
- 2 plastry cytryny do dekoracji
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 jajko
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Na sos marchewkowy:
- 3 marchewki
- 2 cm imbiru
- 2 łyżki masła
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc tłuczkiem. Następnie utłuczone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać do tego mąkę z ciecierzycy, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować ręcznie kotlety, po czym smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Dodać do tego po 2 liście czerwonej sałaty oraz rukoli.
Przygotować sos marchewkowy: marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Imbir obrać ze skóry, a potem również zetrzeć na tarce. Oba składniki połączyć ze sobą i przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez 40 sekund na małym ogniu. Gotowy sos dodać do potrawy.
Danie udekorować plastrami cytryny.
Przygotować sos marchewkowy: marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Imbir obrać ze skóry, a potem również zetrzeć na tarce. Oba składniki połączyć ze sobą i przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez 40 sekund na małym ogniu. Gotowy sos dodać do potrawy.
Danie udekorować plastrami cytryny.
Komentarze (0)