Kotlety ziemniaczane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3618
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 pieczarki
- 1 cebula
- 1 jajko
- papryka czerwona w proszku
- mąka ziemniaczana
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować i rozdrobnić na jednolitą masę. Cebulę z pieczarkami pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni skropionej olejem, aż się zeszkli. Do masy ziemniaczanej dodać podsmażone warzywa wraz z jajkiem i według uznania: papryką, solą, pieprzem. Całość podsypywać mąką, aż do uzyskania masy, z której będzie dało się formować kotlety. Uformowane kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.
Kotlety można podawać polane sosem pieczarkowym i z surówką.
Kotlety można podawać polane sosem pieczarkowym i z surówką.
Komentarze (1)
Takie kotlety pamiętam z dziecięcych lat, Są pyszne. Właśnie je robiłam w zeszłym miesiącu z sosem pieczarkowym.