Kotlety z jabłkiem, żurawiną i ziemniakami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1924
Składniki:
- 300 g wieprzowego schabu z kością
- 10 g suszonej żurawiny
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 2 jabłka Champion
- 2 łyżki maślanki
- 0,5 kg ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków wlać maślanką, razem utłuc tłuczkiem i wyłożyć na talerz. Mięso oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Schab podzielić na porcje. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Pokrojonymi jabłkami oraz suszona żurawiną nadziać mięso. Całość oprószyć pieprzem i solą, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron do miękkości składników. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)