Kotlety z jabłkiem, żurawiną i ziemniakami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1924
Kotlety z jabłkiem, żurawiną i ziemniakami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g wieprzowego schabu z kością
  • 10 g suszonej żurawiny
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 2 jabłka Champion
  • 2 łyżki maślanki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków wlać maślanką, razem utłuc tłuczkiem i wyłożyć na talerz. Mięso oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Schab podzielić na porcje. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Pokrojonymi jabłkami oraz suszona żurawiną nadziać mięso. Całość oprószyć pieprzem i solą, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron do miękkości składników. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów