Kotlety z szynki cykorii i sera
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1847
Składniki:
- 40 g tartego sera Gouda
- 25 g szynki wędzonej w plastrach
- 2 łyżki majonezu
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 zielona cykoria
- 1 ząbek czosnku sol
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Cykorię umyć, osączyć z wody i podzielić na liście. Liście cykorii zawinąć plastrami szynki wędzonej. Następnie na talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na kolejny talerz przesypać tarty ser Gouda. Zawinięte składniki panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w tartym serze i smażyć je z obu stron na średnim ogniu na mocno rozgrzanym oleju na patelni do chwili, aż ser roztopi się całkowicie. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i razem z suszoną kolendra dodać do majonezu. Składniki z majonezem doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.
Komentarze (0)