Kotlety z szynki cykorii i sera

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1847
Kotlety z szynki cykorii i sera
fot. roolrool / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g tartego sera Gouda
  • 25 g szynki wędzonej w plastrach
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 zielona cykoria
  • 1 ząbek czosnku sol
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Cykorię umyć, osączyć z wody i podzielić na liście. Liście cykorii zawinąć plastrami szynki wędzonej. Następnie na talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na kolejny talerz przesypać tarty ser Gouda. Zawinięte składniki panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w tartym serze i smażyć je z obu stron na średnim ogniu na mocno rozgrzanym oleju na patelni do chwili, aż ser roztopi się całkowicie. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i razem z suszoną kolendra dodać do majonezu. Składniki z majonezem doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów