Kotlety z soczewicy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5932
Składniki:
- 0,5 kg soczewicy
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 czerwone papryki
- 1 główka salaty
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki oleju
- 3 krople przypraw magi
- 10 dag nasion dyni
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soczewicę opłukać, namoczyć przez 30 minut, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i zmielić na drobną masę. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc i przełożyć na talerz. Nasiona dyni obrać ze skóry. Sałatę i paprykę dobrze umyć. Paprykę przekroić, usunąć nasiona, pokroić w plastry, większą część dodać z sałatą do ziemniaków, a mniejszą część papryki pokroić drobno i dodać do soczewicy. Do soczewicy dodać też jajko, pieprz, sól, maggi, wymieszać i uformować kotlety. Oblepić je nasionami dyni i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, a następnie dodać do ziemniaków. Na pozostałym oleju podsmażyć obrany, pokrojony w plastry czosnek i dodać do sałaty.
Komentarze (0)