Kotlety z ryżem i kolendrą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 967
Składniki:
- 400 g karkówki wołowej bez kości
- 6 łyżek oleju
- 2 zielone papryczki chili
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 cebula
- 0,5 szklanki ryżu
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Papryczkę umyć, osączyć z wody i pokroić na male kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, po czym zalać go 1,5 szklanki lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Mięso pokroić na porcje, potem rozbić je lekko tłuczkiem i oprószyć szczyptą soli oraz mielonego pieprzu. Na talerz przesypać mąkę kukurydzianą. Na kolejny talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Przygotowane mięso panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, a potem w mące kukurydzianej. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego nasiona kolendry. Nasiona kolendry wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i razem z ugotowanym wcześniej ryżem oraz pokrojoną papryczka chili dodać do smażonych nasion kolendry. Składniki na patelni dobrze wymieszać, po czym dodać do tego panierowane mięso. Całość smażyć do miękkości mięsa. Po usmażeniu składniki ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)