Ryż z kolendrą i rozmarynem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1582
Składniki:
- 300 g ryżu basmati
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki oleju
- 1 garść świeżej kolendry
- 1 limonka
- sól
Opis przygotowania:
Natkę kolendry oraz gałązki świeżego rozmarynu umyć i odsączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego gałązki świeżego rozmarynu. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć go z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześnie ryżem. Całość przełożyć do miski, posypać natką zielonej kolendry i udekorować plastrami limonki.
Komentarze (0)