Kotlety z mintaja z serem i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1943
Kotlety z mintaja z serem i awokado
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g sera twarogowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 awokado
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Kotlety rybne:
  • 400 g filetów z mintaja
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Ogórka oraz awokado umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w cienką słomkę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki. Ser twarogowy zmieszać w misce z oliwą z oliwek oraz z mielona papryką chili.

Przygotować kotlety rybne. Filety z mintaja przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do kolejnej miski. Do przepuszczonej ryby wbić jajko, dodać obraną ze skóry i posiekaną drobno cebulę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i obtoczyć je bułką tartą. Następnie przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Następnie nałożyć na to ćwiartki awokado, wymieszany wcześniej ser twarogowy i wszystko posypać pokrojonym ogórkiem oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów