Kotlety z mintaja z serem i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1943
Składniki:
- 400 g sera twarogowego
- 4 łyżki oleju
- 2 awokado
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- Kotlety rybne:
- 400 g filetów z mintaja
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Ogórka oraz awokado umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w cienką słomkę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki. Ser twarogowy zmieszać w misce z oliwą z oliwek oraz z mielona papryką chili.
Przygotować kotlety rybne. Filety z mintaja przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do kolejnej miski. Do przepuszczonej ryby wbić jajko, dodać obraną ze skóry i posiekaną drobno cebulę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i obtoczyć je bułką tartą. Następnie przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Następnie nałożyć na to ćwiartki awokado, wymieszany wcześniej ser twarogowy i wszystko posypać pokrojonym ogórkiem oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.
Przygotować kotlety rybne. Filety z mintaja przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do kolejnej miski. Do przepuszczonej ryby wbić jajko, dodać obraną ze skóry i posiekaną drobno cebulę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i obtoczyć je bułką tartą. Następnie przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Następnie nałożyć na to ćwiartki awokado, wymieszany wcześniej ser twarogowy i wszystko posypać pokrojonym ogórkiem oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)