Kotlety mielone z serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1557
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 400 g tartego parmezanu
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso mielone przełożyć do miski. Jedną szklankę bułki tartej przesypać na stolnicę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do mięsa w misce. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i obtoczyć je bułką tartą. Smażyć w rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i przełożyć na dno naczynia do zapiekania, po czym zasypać je tartym parmezanem, a na ser wyłożyć kolejne kotlety. Całość znów zasypać tartym parmezanem, a wierzch posypać 1/2 szklanki bułki tartej. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy potrawę wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)