Kotlety mielone z serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1390
Kotlety mielone z serem
fot. @joefoodie / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 400 g tartego parmezanu
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso mielone przełożyć do miski. Jedną szklankę bułki tartej przesypać na stolnicę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do mięsa w misce. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i obtoczyć je bułką tartą. Smażyć w rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i przełożyć na dno naczynia do zapiekania, po czym zasypać je tartym parmezanem, a na ser wyłożyć kolejne kotlety. Całość znów zasypać tartym parmezanem, a wierzch posypać 1/2 szklanki bułki tartej. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy potrawę wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów