Kotlety z mintaja i sosem chlil
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1407
Składniki:
- 200 ml gotowego pikantnego sosu chili
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 marchew
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- Na kotlety:
- 300 g mrożonych filetów z mintaja
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 1 cebula
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka obrać częściowo ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Przygotować kotlety rybne: mintaja rozmrozić, po czym pokroić drobno i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przepuszczoną rybę przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby w misce. Następnie wbić do tego jajko, dodać osączony z zalewy zielony groszek i wsypać bułkę tartą. Potem składniki doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety, po czym całość włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do pokrojonego ogórka. Gotowy sos chili przelać do małej miseczki i dodać do składników. Wszystko posypać pokrojoną marchewką.
Komentarze (0)