Kotlety z mintaja i sosem chlil

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1407
Kotlety z mintaja i sosem chlil
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml gotowego pikantnego sosu chili
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 marchew
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • Na kotlety:
  • 300 g mrożonych filetów z mintaja
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka obrać częściowo ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Przygotować kotlety rybne: mintaja rozmrozić, po czym pokroić drobno i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przepuszczoną rybę przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby w misce. Następnie wbić do tego jajko, dodać osączony z zalewy zielony groszek i wsypać bułkę tartą. Potem składniki doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety, po czym całość włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do pokrojonego ogórka. Gotowy sos chili przelać do małej miseczki i dodać do składników. Wszystko posypać pokrojoną marchewką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów