Banany smażone w cieście

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2246
Banany smażone w cieście
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 banany
  • 4 łyżki polewy toffi
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę i przełożyć do miski. Ciasto francuskie rozmrozić i wysmarować je letnią wodą. Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć końcówki i przełożyć je na wysmarowane ciasto. Całość polać polewą toffi i dokładnie zawinąć w rulony. Zawinięte składniki włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ubitej wcześniej śmietany. Wszystko polać polewą toffi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów