Brown Betty
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1401
Składniki:
- 400 g lodów waniliowych
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżka masła do wysmarowania foremek do ciasta
- Ciasto:
- 400 g maki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- Nadzienie:
- 100 g herbatników
- 6 słodkich jabłek
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować nadzienie: jabłka umyć, osaczyć z wody, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ zetrzeć na drobnej tarce do rondla. Następnie postawić go na małym ogniu i smażyć do chwili, aż miąższ uzyska ciemniejszy kolor. Wtedy wsypać do tego cukier puder i pokruszone na drobne kawałeczki herbatniki. Całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i przestudzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do odpowiednich foremek wysmarowanych masłem.
Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika foremek i przestudzić. Całość wyłożyć przygotowanym wcześniej nadzieniem i nałożyć na to lody waniliowe. Gotowy deser polać sokiem cytrynowym.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do odpowiednich foremek wysmarowanych masłem.
Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika foremek i przestudzić. Całość wyłożyć przygotowanym wcześniej nadzieniem i nałożyć na to lody waniliowe. Gotowy deser polać sokiem cytrynowym.
Komentarze (0)