Brown Betty

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1401
Brown Betty
fot. Joanna Poe (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g lodów waniliowych
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek do ciasta
  • Ciasto:
  • 400 g maki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • Nadzienie:
  • 100 g herbatników
  • 6 słodkich jabłek
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować nadzienie: jabłka umyć, osaczyć z wody, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ zetrzeć na drobnej tarce do rondla. Następnie postawić go na małym ogniu i smażyć do chwili, aż miąższ uzyska ciemniejszy kolor. Wtedy wsypać do tego cukier puder i pokruszone na drobne kawałeczki herbatniki. Całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i przestudzić.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do odpowiednich foremek wysmarowanych masłem.

Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika foremek i przestudzić. Całość wyłożyć przygotowanym wcześniej nadzieniem i nałożyć na to lody waniliowe. Gotowy deser polać sokiem cytrynowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów