Kotlety z kaszy gryczanej

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 4100

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 4 szklanki wody
  • 2 małe cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2,5 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka zielonej pietruszki
  • olej sojowy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kaszę odmierzyć, wypłukać, zalać gorącą, osoloną wodą i dodać olej. Zagotować mieszając. Ugotować w naczyniu do gotowania kasz w parze. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, zeszklić na złoty kolor, dodać do kaszy wraz z jajkiem. Posolić i popieprzyć do smaku. Dobrze wyrobić, formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Przed podaniem kotlety posypać opłukaną i drobno pokrojoną zieloną pietruszką.

Autor: olka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów