Kotlety warzywne z kaszy manny
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1539
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Kotlety:
- 300 ml mleka 2%
- 100 g tłuczonych orzechów nerkowca
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 czerwone papryki słodkie
- 2 zielone papryczki chili
- 2 suszone liście curry
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
- natka zielonej kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną i zieloną chili, pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Imbir obrać ze skóry i drobno pokroić. Natkę zielonej kolendry posiekać drobno. Liście curry drobno pokruszyć.
Przygotować kotlety: mleko przelać do rondla, wsypać do niego kaszę mannę, szczyptę soli i gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając do czasu, aż kasza dobrze zgęstnieje. Wtedy ściągnąć ja z ognia i przestudzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej obie papryki, imbir, orzechy nerkowca, nasiona gorczycy, liście curry i natkę zielonej kolendry. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki się zeszklą. Wtedy ściągnąć je z ognia i wymieszać z ugotowaną kaszą manną. Po wymieszaniu uformować z tego małe kotlety ręcznie. Całość smażyć na średnim ogniu z obu stron na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz patelni.
Przygotować kotlety: mleko przelać do rondla, wsypać do niego kaszę mannę, szczyptę soli i gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając do czasu, aż kasza dobrze zgęstnieje. Wtedy ściągnąć ja z ognia i przestudzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej obie papryki, imbir, orzechy nerkowca, nasiona gorczycy, liście curry i natkę zielonej kolendry. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki się zeszklą. Wtedy ściągnąć je z ognia i wymieszać z ugotowaną kaszą manną. Po wymieszaniu uformować z tego małe kotlety ręcznie. Całość smażyć na średnim ogniu z obu stron na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz patelni.
Komentarze (0)