Kotlety warzywne z kaszy manny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1539
Kotlety warzywne z kaszy manny
fot. Upendra Kanda (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Kotlety:
  • 300 ml mleka 2%
  • 100 g tłuczonych orzechów nerkowca
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 czerwone papryki słodkie
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 suszone liście curry
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
  • natka zielonej kolendry
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną i zieloną chili, pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Imbir obrać ze skóry i drobno pokroić. Natkę zielonej kolendry posiekać drobno. Liście curry drobno pokruszyć.

Przygotować kotlety: mleko przelać do rondla, wsypać do niego kaszę mannę, szczyptę soli i gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając do czasu, aż kasza dobrze zgęstnieje. Wtedy ściągnąć ja z ognia i przestudzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej obie papryki, imbir, orzechy nerkowca, nasiona gorczycy, liście curry i natkę zielonej kolendry. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki się zeszklą. Wtedy ściągnąć je z ognia i wymieszać z ugotowaną kaszą manną. Po wymieszaniu uformować z tego małe kotlety ręcznie. Całość smażyć na średnim ogniu z obu stron na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz patelni.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów