Kotlety z kapusty
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2064
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 300 g jabłek
- 200 g kaszy many
- 150 g masła
- 300 g śmietany
- 50 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- natka zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kapustę poszatkować drobno, włożyć do odpowiedniego naczynia, posolić, wlać mleko, dodać masło, jabłka pokrojone w słomkę i dusić pod przykryciem do czasu, aż jabłka będą miękkie. Po tym czasie do całości dodać kaszę mannę, wsypać bardzo powoli (aby nie formowały się grudki) i dobrze wymieszać. Wszystko gotować na małym ogniu przez 15 minut stale mieszając. Następnie wbić całe jajko, przemieszać i pozostawić do ostygnięcia. Z przestudzonych składników formować małe kotlety, oprószyć pieprzem i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle na zloty kolor z obu stron. Usmażone przełożyć na talerz, polać śmietaną i posypać zielonym koperkiem. Podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)