Sałatka z kapusty, brukselki i orzechów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2002
Składniki:
- 6 brukselek
- 4 cytryny
- 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz świeżo zmielony
- sól
Opis przygotowania:
Kapustę umyć, osączyć z wody i drobno posiekać do miski. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, pokroić ja na kawałki i sparzyć wrzącą wodą. Następnie osączyć z nadmiaru wody i dodać do pokrojonej wcześniej kapusty. Cytryny umyć, osączyć z wody, wycisnąć z nich sok do kubka, wlać do niego oliwę z oliwek, wsypać cukier wymieszać i przelać do składników w misce. Wsypać do tego orzechy włoskie. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz świeżo zmielonym pieprzem, ponownie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)