Sałatka z kapusty, brukselki i orzechów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2002
Sałatka z kapusty, brukselki i orzechów
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 brukselek
  • 4 cytryny
  • 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Kapustę umyć, osączyć z wody i drobno posiekać do miski. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, pokroić ja na kawałki i sparzyć wrzącą wodą. Następnie osączyć z nadmiaru wody i dodać do pokrojonej wcześniej kapusty. Cytryny umyć, osączyć z wody, wycisnąć z nich sok do kubka, wlać do niego oliwę z oliwek, wsypać cukier wymieszać i przelać do składników w misce. Wsypać do tego orzechy włoskie. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz świeżo zmielonym pieprzem, ponownie wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów