Kotlety z cukinii, groszku i sera

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2011
Kotlety z cukinii, groszku i sera
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g cukinii
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g sera feta
  • 20 g mrożonego, zielonego groszku
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 dymka
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 główka sałaty
  • natka zielonej pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Cukinię obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Groszek zielony rozmrozić i dodać do startej cukinii. Dodać do tego obraną i pokrojoną drobno dymkę, czosnek oraz papryczkę chili. Ser feta rozdrobnić na małe kawałeczki i dodać do składników. Następnie wsypać do tego mąkę, wbić jajko, dodać pokrojoną natkę zielonej pietruszki i miętę. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni po 2 minuty z dwóch stron. Usmażone dodać do sałaty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów