Kotlety z cukinii, groszku i sera
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2207
Składniki:
- 300 g cukinii
- 60 g mąki pszennej
- 20 g sera feta
- 20 g mrożonego, zielonego groszku
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 dymka
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 główka sałaty
- natka zielonej pietruszki
- garść świeżej mięty
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Cukinię obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Groszek zielony rozmrozić i dodać do startej cukinii. Dodać do tego obraną i pokrojoną drobno dymkę, czosnek oraz papryczkę chili. Ser feta rozdrobnić na małe kawałeczki i dodać do składników. Następnie wsypać do tego mąkę, wbić jajko, dodać pokrojoną natkę zielonej pietruszki i miętę. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni po 2 minuty z dwóch stron. Usmażone dodać do sałaty.
Komentarze (0)