Kotlety z cukinii z frytkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2776
Kotlety z cukinii z frytkami
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 liście sałaty
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 cukinia zielona
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej do głębokiego smażenia
  • pieprz
  • sól
  • 2 ćwiartki cytryny do dekoracji

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i smażyć na rumiany kolor na mocno rozgrzanym głębokim oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Dodać do tego pokrojone w plastry pomidory oraz liście sałaty. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Sól zmieszać z czosnkiem granulowanym. Mąkę przesypać na drugi talerz, a na kolejny talerz wysypać bułkę tartą. Cukinię pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i oprószyć solą z czosnkiem. Następnie namoczyć je w roztrzepanych jajkach i panierować mąką, ponownie w jajku i następnie bułce tartej. Panierowaną cukinię przełożyć na mocno rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i dodać do ziemniaków. Danie udekorować cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów