Kotlety z cukinii z frytkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2776
Składniki:
- 2 jajka
- 2 liście sałaty
- 2 pomidory
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 cukinia zielona
- 1 szklanka mąki
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- olej do głębokiego smażenia
- pieprz
- sól
- 2 ćwiartki cytryny do dekoracji
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i smażyć na rumiany kolor na mocno rozgrzanym głębokim oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Dodać do tego pokrojone w plastry pomidory oraz liście sałaty. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Sól zmieszać z czosnkiem granulowanym. Mąkę przesypać na drugi talerz, a na kolejny talerz wysypać bułkę tartą. Cukinię pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i oprószyć solą z czosnkiem. Następnie namoczyć je w roztrzepanych jajkach i panierować mąką, ponownie w jajku i następnie bułce tartej. Panierowaną cukinię przełożyć na mocno rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i dodać do ziemniaków. Danie udekorować cytryną.
Komentarze (0)