Szaszłyki z dorsza
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1231
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka 2%
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Filety z dorsza pokroić na równe kawałki. Chleb tostowy pokroić w duża kostkę. Następnie do miski wsypa mąkę, wlać mleko, wbić do tego jajko i dobrze rozmieszać widelcem. W rozmieszanych składnikach zanurzyć pokrojoną wcześniej rybę, potem wyciągnąć ze składników i obtoczyć kostką z chleba tostowego. Całość dobrze zlepić ręcznie w kulki i nabić je na patyczki szaszłykowe. Wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do miękkości ryby na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru oleju z oleju i przełożyć na tackę.
Komentarze (0)