Szaszłyki z dorsza

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1058
Szaszłyki z dorsza
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Filety z dorsza pokroić na równe kawałki. Chleb tostowy pokroić w duża kostkę. Następnie do miski wsypa mąkę, wlać mleko, wbić do tego jajko i dobrze rozmieszać widelcem. W rozmieszanych składnikach zanurzyć pokrojoną wcześniej rybę, potem wyciągnąć ze składników i obtoczyć kostką z chleba tostowego. Całość dobrze zlepić ręcznie w kulki i nabić je na patyczki szaszłykowe. Wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do miękkości ryby na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru oleju z oleju i przełożyć na tackę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów