Lody herbaciane z ciastem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2037
Składniki:
- 500 g rolady biszkoptowej z kremem
- 1 szklanka malin
- Na lody:
- 500 ml mleka
- 500 ml śmietany kremówki
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki japońskiej, zielonej herbaty w proszku
- 1 łyżeczka pokruszonej drobno herbaty liściastej
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Mleko wraz z pokruszoną drobno herbatą liściastą wlać do rondla, postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia (ale nie gotować) i ściągnąć z ognia. Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do gorącego mleka. Następnie wszystko roztrzepać trzepaczką, postawić na zmniejszonym ogniu i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Śmietanę kremówkę połączyć z japońską herbatą w proszku, po czym wlać do przestudzonych składników i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki zamrozić w zamrażalniku. Gotową roladę biszkoptową pokroić na cienkie plastry i przełożyć na talerz. Wyłożyć na to zamrożone lody herbaciane. Wszystko udekorować umytymi i osączonymi z wody malinami.
Komentarze (0)