Lody herbaciane z ciastem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2037
Lody herbaciane z ciastem
fot. VirtualErn / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 500 g rolady biszkoptowej z kremem
  • 1 szklanka malin
  • Na lody:
  • 500 ml mleka
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki japońskiej, zielonej herbaty w proszku
  • 1 łyżeczka pokruszonej drobno herbaty liściastej
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Mleko wraz z pokruszoną drobno herbatą liściastą wlać do rondla, postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia (ale nie gotować) i ściągnąć z ognia. Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do gorącego mleka. Następnie wszystko roztrzepać trzepaczką, postawić na zmniejszonym ogniu i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Śmietanę kremówkę połączyć z japońską herbatą w proszku, po czym wlać do przestudzonych składników i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki zamrozić w zamrażalniku. Gotową roladę biszkoptową pokroić na cienkie plastry i przełożyć na talerz. Wyłożyć na to zamrożone lody herbaciane. Wszystko udekorować umytymi i osączonymi z wody malinami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów