Souvlaki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3038
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 200 g oliwek zielonych w zalewie
- 8 placków tortilli
- 3 łyżek oliwy z oliwek
- 1 zielona sałata
- 1 czerwona cebula
- Na marynatę:
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 listki świeżej mięty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę pokroić na kawałki. Oliwki osączyć z zalewy.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miski Do pokrojonego czosnku wlać oliwę z oliwek, sos sojowy, wycisnąć sok z 1 cytryny, wsypać suszone oregano i mieloną paprykę chili. Miętę posiekać drobno i dodać do składników marynaty. Składniki dokładnie wymieszać.
Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dodać do marynaty. Całość wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, osączyć mięso z marynaty, przełożyć je na 3 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i pokroić na małe kawałki.
Placki tortilli przekroić na połówki, po czym zwinąć je w rulony. Do rulonów włożyć po jednej oliwce, usmażone wcześniej mięso oraz sałatę. Dodać do tego pomidorki koktajlowe i wszystko spiąć małymi wykałaczkami.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miski Do pokrojonego czosnku wlać oliwę z oliwek, sos sojowy, wycisnąć sok z 1 cytryny, wsypać suszone oregano i mieloną paprykę chili. Miętę posiekać drobno i dodać do składników marynaty. Składniki dokładnie wymieszać.
Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dodać do marynaty. Całość wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, osączyć mięso z marynaty, przełożyć je na 3 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i pokroić na małe kawałki.
Placki tortilli przekroić na połówki, po czym zwinąć je w rulony. Do rulonów włożyć po jednej oliwce, usmażone wcześniej mięso oraz sałatę. Dodać do tego pomidorki koktajlowe i wszystko spiąć małymi wykałaczkami.
Komentarze (2)
Nie napisałeś o cebuli czerwonej, która jest w środku
Dobrze, że zauważyłeś bo jakoś wypadła z opisu. Ma być 1 czerwona cebula. Dzięki