Souvlaki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1911
Souvlaki
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g oliwek zielonych w zalewie
  • 8 placków tortilli
  • 3 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 zielona sałata
  • 1 czerwona cebula
  • Na marynatę:
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki świeżej mięty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę pokroić na kawałki. Oliwki osączyć z zalewy.

Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miski Do pokrojonego czosnku wlać oliwę z oliwek, sos sojowy, wycisnąć sok z 1 cytryny, wsypać suszone oregano i mieloną paprykę chili. Miętę posiekać drobno i dodać do składników marynaty. Składniki dokładnie wymieszać.

Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dodać do marynaty. Całość wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, osączyć mięso z marynaty, przełożyć je na 3 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i pokroić na małe kawałki.

Placki tortilli przekroić na połówki, po czym zwinąć je w rulony. Do rulonów włożyć po jednej oliwce, usmażone wcześniej mięso oraz sałatę. Dodać do tego pomidorki koktajlowe i wszystko spiąć małymi wykałaczkami.

2 komentarze

Nie napisałeś o cebuli czerwonej, która jest w środku

Dobrze, że zauważyłeś bo jakoś wypadła z opisu. Ma być 1 czerwona cebula. Dzięki

Podobne przepisy