Makrela z selerem jabłkiem i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1851
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 1 seler
- 1 słodkie jabłko Champion
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, zalać 1 szklanką lekko osolonej wody i zagotować. Zagotowany odcedzić i przełożyć do miski. Jabłko obrać ze skory, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do ugotowanego wcześniej selera. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość zalać sokiem cytrynowym, doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Makrelę obrać ze skóry, usunąć ości i dodać do całości.
Komentarze (0)