Kotlety ryżowo-fasolowe ze szpinakiem i sosem kurkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1751
Składniki:
- 2 gałązki zielonego groszku do dekoracji
- 2 łyżki oleju
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
- Kotlety:
- 200 b białej fasoli w zalewie
- 6 krakersów solonych
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- Sos kurkowy:
- 10 świeżych kurek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
Opis przygotowania:
Warzywa oraz kurki umyć i osączyć z wody. Kurki dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki.
Przygotować kotlety: fasolę osączyć z zalewy i ubić w misce tłuczkiem na jednolitą masę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do go rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Po odparowaniu połączyć go z ubitą fasolą w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni i dodać do składników w misce. Całość wyrobić ręcznie i uformować z tego kotlety. Krakersy pokruszyć na drobne kawałeczki i obtoczyć w nich uformowane wcześniej kotlety. Wszystko przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Przygotować sos kurkowy: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone kurki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Śmietanę zmieszać z mąką oraz bulionem warzywnym w kubku i przelać do smażonych składników. Dodać do tego szpinak, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować gałązkami zielonego groszku.
Przygotować kotlety: fasolę osączyć z zalewy i ubić w misce tłuczkiem na jednolitą masę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do go rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Po odparowaniu połączyć go z ubitą fasolą w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni i dodać do składników w misce. Całość wyrobić ręcznie i uformować z tego kotlety. Krakersy pokruszyć na drobne kawałeczki i obtoczyć w nich uformowane wcześniej kotlety. Wszystko przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Przygotować sos kurkowy: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone kurki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Śmietanę zmieszać z mąką oraz bulionem warzywnym w kubku i przelać do smażonych składników. Dodać do tego szpinak, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować gałązkami zielonego groszku.
Komentarze (0)